29 decembrie 2009

Au venit Sarbatorile de iarna.Craciunul este Sarbatoarea Nasterii Domnului,reuneste familia si este momentul in care suntem alaturi de cei dragi,cand primim si daruim caldura atat cu gandul cat si cu sufletul. Bunicul spune ca ne`am indepartat de traditie,ca aceasta sarbatoare nu mai este intampinata si traita ca inainte,dar eu continui sa cred ca farmecul si magia Craciunului nu va disparea niciodata.

Craciunul incepe cu cu postul tinut de crestini timp de sase saptamani intre 15 noiembrie si 24 decembrie,in care se renunta la oua,carne,lapte,iar acesta se incheie cu slujba de litanie.

Pe data de 20 decembrie este Ignatul cand oamenii taie si prepara porcul dupa un ritual stravechi. In gospodarii se prepara carnati,toba,caltabosii si se afuma sunca. Ziua de Ignat este dedicata prepararii si conservarii carnii;gospodinele pun deoparte carnea pentru sarmale,friptura si untura pentru prajituri.

Cel mai important moment al sarbatorilor de iarna este minunata seara de 24 decembrie,cand impreuna cu toata familia se impodobeste bradul ,sunt asteptate cadourile de la Mos Craciun si sunt asteptati colindatorii care vestesc Nasterea Domnului fiind rasplatititi de gazde pentru urarile adresate.

Fiecare parinte trebuie sa readuca magia in casa lui,vestind sosirea lui Mos Craciun,traind alaturi de copii bucuria primirii darurilor. Sunt convinsa ca amintirile copilariei ne revin in minte,plecarile la colindat,mirosul de bard,precum si a cozonacilor calzi abia scosi din cuptor si mai ales nazbatiile pe care le faceam cand eram mici.
Colindele sunt cele care ne aduc bucurie si ii fac pe toti cei care le asculta sa simta spiritul acestei minunate sarbatori. Eu stiu ca Mos Craciun exista in sufletul si inima noastra si il vom astepta in fiecare an. De Craciun va urez tuturor numai bucurii si sanatate!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu