12 iunie 2010

O poveste dramatica citita de pe un blog.

Trei copii, salvaţi din gunoi
* Asistenţii sociali de la „Protecţia Copilului” au salvat ieri trei prunci care locuiau într-o mizerie cruntă* Părinţii i-au hrănit doar cu apă şi făină, în timp ce mama s-a delectat cu savuroasele băuturi alcoolice * O poveste tristă, cu un final ceva mai optimist *
Închideţi ochii şi vizualizaţi cea mai crâncenă sărăcie pe care v-o puteţi imagina. Adăugaţi un miros greu, un câine jigărit care dă cuminte de coadă într-un lanţ şi o pisică slabă ca vai de lume care se plimbă prin peisaj. Acum încercaţi să localizaţi imaginea, undeva în sărăcia de la marginea oraşului Galaţi, în „porcăria” de lângă Barboşi, imediat în vecinătatea Siretului. O baracă dărăpănată, cu un acoperiş improvizat, cu uşi ce stau să sară din balamele, cu ferestre prin care vântul şuieră nestingherit, o mulţime de haine murdare aruncate la întâmplare şi două cărucioare răpciugoase în curte, în care nu ai aşeza nici măcar copiii duşmanilor tăi.
În tot acest cadru, aşezaţi chiar în mijloc, trei copii: cel mai mare are şapte ani, cel mai mic şase luni, iar cel mijlociu aproape doi ani. Băiatul, cel mai mare dintre copii, fără încălţări şi cu bustul gol, se plimbă prin curtea barăcii, de trei pe patru metri. Înăuntru, fetiţa de nici doi ani, murdară ca vai de ea, îmbrăcată doar cu o bluză, are grijă de mezină: un bebeluş de şase luni care nu mai are nici glas să ţipe de foame. Iar părinţii, dispăruţi fără urmă de aproape 24 de ore.
Scenariul, aproape apocaliptic, nu e dintr-un film de groază, ci e unul adevărat, pe care l-am putut vedea ieri. Iar povestea e şi mai înfricoşătoare. Dacă vă mai puteţi stăpâni revolta, trebuie să ştiţi că mezina şi băiatul cel mare nu există în niciun act. Nu au certificate de naştere, ei nu există decât fizic, într-o mocirlă cumplită pe care imaginaţia nu are cum să ţi-o înfăţişeze într-un peisaj de decembrie de exemplu. Cele două fete, deşi grăsuţe, au burţile umflate aşa cum mai vedem prin reportajele cu copii subnutriţi din Africa. Explicaţia ne-o dă un vecin: „Aceşti copii au fost hrăniţi doar cu făină şi cu apă puse în biberon. Aşa au trăit până acum. E de mirare că au supravieţuit”
.