24 ianuarie 2010

24 ianuarie 1859

Alexandru Ioan Cuza a ramas in memoria neamului un infaptuitor de dreptate,care avea ca tel respectarea drepturilor omului de rand,sarutandu`l pe obraz pe mos Ion Roata,dupa ce fusese batjocorit de un boier.
A fost necrutator cu cei care inselau la oca( principala unitate de masura de 1,271 kg impusa de Alexandru Ioan Cuza pentru cantarirea cu ea a tuturor bunurilor de stricta necesitate).
Datorita imprejurarilor interne si externe nefavorabile ,poporul a trait timp de secole in unitati statale si provinciale,fiecare avand o viata politica proprie.

Unirea Tarii Romanesti cu Moldova(24 ianuarie 1859) este unul din momentele cardinale ale istoriei patriei noastre.Unirea era o cauza a intregului popor,fiind prezent efortul si dorinta de unitate indiferent de clasa sociala.Astazi s`au implinit 151 de ani de la Unirea Moldovei cu Tara Romaneasca.

Politicienii s`au adunat la Iasi  si au incheiat discursuri legate de Ziua Unirii si sute de persoane s`au prins in hora in Piata.In aceasta hora alaturi de seful statului s`a prins si presedintele Senatului Mircea Geoana,alaturi de primarul Chisinaului,Dorin Chirtoaca.
Temperatura a fost foarte scazuta,inregistrandu`se - 25 de grade Celsius,numarul participantilor fiind mai redus decat in alti ani.
Langa statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza a fost oficiata o scurta slujba de un sobor de preoti,iar apoi au fost depuse coroane de flori.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu